Dag roodborstje!

Posted on Posted in ecologische tuinen

Vanmorgen toen ik in alle haast wilde vertrekken naar school met de kinderen – handschoenen niet vergeten! – zat daar in onze voortuin een roodborstje in alle stilte toe te kijken. Daar werden we allemaal even stil van. Het gaf ons een moment van rust in al de hectiek van de ochtendrush. Even stilstaan en alles zakt meteen terug in de juiste verhoudingen, ik kijk terug vanuit het juiste perspectief en kan weer relativeren.

Toen ik thuiskwam heb ik toch even opgezocht waar het roodborstje symbool voor staat. Het is een vogel die ik associeer met de wintertuin en hij staat vaak op kerstkaartjes. Van waar komt dat?
Het roodborstje is een symbool voor hoop. Zijn krachtige zang straalt blijheid en vrolijkheid uit en het roodborstje bezit de wijsheid door verandering. Het roodborstje staat ook voor vruchtbaarheid en verjonging.  Afsluiten van het oude en aankondiging van een nieuw begin. Dit herinnerde me er plots aan dat wij twee jaar geleden ook een kerstkaart verstuurden met een roodborstje erop (getekend door Nathan): toeval? (ik denk het niet!)

img_3395_2

Het roodborstje is een bijzondere vogel. Volgens een legende haalde een roodborstje een doorn uit de krans van Christus aan het kruis. Hij prikte zich hierbij aan zijn borst waardoor deze rood kleurde en dit is altijd zo gebleven. Hij staat voor medeleven. Roodborstjes worden ook beschouwd als boodschappers van de geestelijke wereld. Vandaar ook de vele verhalen van roodborstjes die aan rouwende mensen verschijnen. Het roodborstje wordt ook gezien als vuurbrenger. De rode symbolische vlammen op zijn borst brengen warmte naar de aarde. En dat kon ik nu net gebruiken op deze koude hectische ochtend.

Dankje Willy voor deze prachtige foto: Je legde voor mij perfect de rust vast die het roodborstje opriep bij mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *