Kies een ecologische kerstboom!

Posted on Posted in ecologische tuinen

Nobilis Viriditas is een heel sympathiek familiebedrijf in Lubbeek dat kerstbomen (edelsparren) kweekt op een ecologische manier. Er komen dus geen chemische sproeistoffen noch kunstmest bij te pas. Een boom die puur natuur is, gezond én bovendien geen naalden verliest als hij droogt. Ze noemen hun bomen de Rolls Royce van de kerstbomen en inderdaad: het is topkwaliteit en pure natuurlijke schoonheid. 

Het leuke is dat je zélf je boom kan kiezen in het grote ‘bos’ waar ze geplant zijn. De kerstbomen groeien in een prachtige omgeving dat op zich al een bezoekje waard is. Er hangt een supergezellige sfeer en wat past er nu beter dan gezelligheid bij een kerstboom?

Je kan je boom er zelf gaan uitspitten (dan is hij iets goedkoper, meen ik me te herinneren), maar je kan het ook laten doen door de familie Hakelbracht.

Hun website werkt momenteel niet, maar hieronder vind je alles wat je nodig hebt om er te geraken. Ik zet er binnenkort ook nog de openingsuren bij. Want ze maken er zo’n gezellig sfeertje dat je er echt een (familie)uitstapje van kan maken. Neem er even tijd voor…  Mieke en Stefaan Hakelbracht noemen hun kwekerij zelf de groenplek die je terugbrengt naar de oerziel van de natuur. Als je er geweest bent, begrijp je waarom.

 

Nobilis Viriditas

Kleinveldweg 3
3210 Lubbeek

0479 29 97 18

nobilis.viriditas@belgacom.net

Openingsuren: nog tot 24 december elke vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17u

Wegwijzer:
 * E40 – afrit Boutersem – linksaf tot Tiensesteenweg – aan de lichten terug linksaf tot “Magic
Dice” – rechtsaf richting Lubbeek – vanaf daar volgt u de wegwijzers.
 * vanuit Leuven: Diestsesteenweg – richting Lubbeek – vanaf daar volgt u de wegwijzers.

 
Herbruik
Ik weet dat er veel ecologisch ingestelde mensen tégen een levende kerstboom zijn. Maar ik hou zo van die gezelligheid in huis, en bovendien wil ik niet té extreem eco zijn waardoor ik mijn ‘genieten’ zou moeten opgeven. Voor mij moet eco en genieten samengaan, en vaak lukt dat ook wel goed! Daarom is dit voor ons een goede oplossing.
Wijzelf kopen slechts om de drie à vijf jaar een kerstboom bij dit bedrijf. We kiezen er eentje met wortel waardoor hij na de kerstperiode terug in de grond kan, ergens achterin onze tuin, waar hij gedurende een jaartje kan bekomen. Elk jaar halen we hem er weer uit, met toch wel een beetje pijn in het hart en de wens dat hij het deze keer ook zal overleven. Maar met deze twee tips lukte dat de laatste jaren prima: We maken de periode dat hij binnen staat niet te lang (2 à 3 weken) én zorgen voor voldoende zand (zodat de wortels niet aan de lucht komen) én véél water zodat hij niet verdort. Elke dag ruim begieten.
En eigenlijk houdt hij het zeker 3 jaar, maar ik denk zelf wel langer vol op deze manier.  En zo wordt het helemaal ‘onze’ kerstboom waar we goed zorg voor proberen te dragen. En voel ik me dankbaar om op deze manier te recyclen en herbruiken. Ik ben altijd heel erg blij als hij de verhuizing – versiering- warmte – verhuizing weer eens heeft overleefd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *