Kersjes

Kitscherige kersjes

Posted on Posted in ecologische tuinen, In de kijker, Tuinen in Beweging, tuinontwerp

De herfst is aangekomen! De dagen worden korter en de tuin keert terug naar een rusttoestand: bovengronds dan toch, want onder de aarde gebeurt er vanalles tijdens deze uiterlijke rustperiode.

En toch betekent ook de herfst in de tuin weeral genieten! Momenteel hangen de rode vruchtjes aan de sierlijke Japanse kornoelje (Cornus kousa): ze zijn zo lekker kleurrijk en zelf vind ik deze wat kitscherige kersjes een welkome stralende toets in de herfsttuin.  Samen met de bessen van de Gelderse roos (Viburnum opulus), het krentenboompje (Amelanchier lamarckii) zijn het de koninginnen van de herfst.  Hun prachtige herfstverkleuring zijn nu echte lichtpunten in de tuin waar ik helemaal vrolijk van word. De vruchten van deze kornoelje zijn wel eetbaar (in tegenstelling tot die van Viburnum) maar niet bijzonder smaakvol, de vogels lusten het wel graag. Ideaal wintervoedsel voor hen.

Mijn tuin geeft mij ook elk jaar in de herfst het signaal om naar binnen te keren. Loslaten wat ik niet meer nodig heb en lekker bij mezelf op de thee. De tijd van verinnerlijking en bezinning is gestart.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *