Wat is onkruid?

Posted on Posted in ecologische tuinen

Wat is onkruid? Als je dit prachtige viooltje ziet dat zomaar verscheen op onze trap naar de voordeur en bloeit begin december, dan kan je het toch moeilijk ‘on’kruid noemen?  Ik vind zo’n verrassingen een prachtig geschenk en ben er heel erg dankbaar voor. Op deze trap heet dit viooltje mij en alle bezoekers vreugdevol en lieftallig welkom.

In mijn tuin beslis ik zelf waar ik spontane kruiden laat groeien en bloeien en waar niet. Op de meeste plaatsen in de tuin wied ik wel de ongewenste kruiden waar ze de aangeplante planten gaan overwoekeren. In mijn tuin hou ik de regie over de planten. Maar niet op een rigide manier. Sommige stukken van mijn tuin zijn wilder, andere hou ik intensiever onkruidvrij.  Bovendien vind ik het leuk om de verharding wat ‘zachter’ te maken met planten. Zo liet ik aan de zijkant van mijn trap vetplantjes groeien, want daar stappen we toch nooit. We leggen er ook schelpjes die we vonden op vakanties, een prachtig souvenir waardoor we dagelijks kunnen nagenieten.

We kunnen zoveel leren van die ongewenste kruiden. Ze vertellen je veel over de bodem, het vochtgehalte, … op die bepaalde plaats. Ze doen me ook vaak begrijpen waarom ze op sommige plaatsen weelderiger groeien dan de planten die ik er had gepland/geplant. Dat is een les in nederigheid. Wij hebben zoveel te leren van de natuur, ook in onze eigen tuin. De natuur is zo krachtig en wil overal de grond bedekken. Eerst met pioniersplanten en later met een bos (als je niet ingrijpt). Dat is de natuurlijke gang van zaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *