Grenzen aangeven

Posted on Posted in Geen categorie

Image-1-6Ik ben in mijn eigen tuin bezig met het afboorden van het gras en de borders, met kleine kasseitjes. Een leuk werkje!  Het geeft meteen een duidelijk resultaat.

Wat is mijn tuin toch telkens weer een spiegel voor alles waar ik ook in mijn gewone leven mee geconfronteerd word, net op dit moment.

Grenzen stellen. In de eerste plaats voor mezelf. Niet teveel hooi op mijn vork nemen. ‘Nee’ kunnen zeggen. Heel erg moeilijk voor mij, mijn lichaam heeft me 3 jaar geleden letterlijk plat gelegd om dit te leren. Ik kan het ondertussen al veel beter, maar ben hier zeker nog steeds aan het leren.

En daarnaast, dit is voor mij de stap die iImage-1-5k nu aan het zetten ben: grenzen stellen aan anderen. De mensen rondom mij duidelijk zeggen waar mijn grens ligt. Dat is voor mij echt niet gemakkelijk. Opvoeden van kinderen is een goeie oefening hierin. Ik voel sinds kort
wel heel duidelijk waar mijn grens ligt, maar het communiceren erover gaat nog met horten en stoten. En botst op veel weerstand. Want ik stel vastgeroeste patronen in vraag en verander bepaalde gewoontes die iedereen o zo normaal vindt ondertussen. Het gaat voor mij heel erg over respect. Het is zoeken naar een nieuw evenwicht hierin. Flexibele afgeronde grenzen maar wel duidelijk een grens.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *