Ecologisch ontwerpen

Posted on Posted in ecologische tuinen, Tuinen in Beweging, tuinontwerp

Ecologisch ontwerpen, wat is dat?

Het is een vraag die ik af en toe gesteld krijg door klanten. En dit is een moeilijke om het eenvoudig uit te leggen. Ik probeer het hier helder te maken.

Ontwerpen heeft alles te maken met vorm en stijl. Zo ga ik bij het nadenken over de juiste vormen voor de elementen in een tuin heel natuurlijk voor organische vormen, een afwisseling en contrasten tussen strak en wild, de juiste volumes op de juiste plaats, doorkijken waar nodig, het functionele en praktische moet geïntegreerd worden in het design. Het voelt voor mij heel natuurlijk om bij het ontwerp de principes van de Feng Shui toe te passen. Als iets wat ik getekend heb nog niet goed aanvoelt, betekent dat meestal dat ik één van de principes van de Feng Shui over het hoofd heb gezien. Of die ik (omdat er een bepaalde hindernis is in de tuin waarmee ik geen weg weet) bewust heb proberen te negeren, wat dus niet werkt!  Het is dus niet zo dat ik de principes van de Feng Shui heel grondig vanbuiten heb geleerd, maar het voelt voor mij eerder als een innerlijk aanvoelen van wat ‘juist’ aanvoelt op een bepaalde plek en in welke vorm, afmetingen, materiaal, … Daarmee kan ik dus zeggen dat mijn ontwerpen gericht zijn om op een natuurlijke organische manier rust te creëren in de tuin. Geen gekunstelde constructies of  artificieel aangelegde looproutes doorheen je tuin, wel de natuurlijke (voor mij de enige ‘juiste’) manier. De schoonheid van de natuurlijke vormen in de aandacht zetten. Esthetiek is een erg belangrijke drijfveer voor mij.

Het ecologische aspect van het ontwerp, zit vooral in het totaalconcept van hoe ik denk en tewerk ga: van ontwerp tot aanleg tot onderhoud. Het is voor mij een basishouding om plant, dier en aarde te eren en dankbaar te zijn voor wat te ons geven. Geen softe woorden maar wel een heel diepgewortelde overtuiging dat we dankbaar mogen zijn dat ik deze tuin mag omvormen tot jouw eigen (kracht)plek, een plek die we omvormen om zoveel mogelijk tot innerlijke rust te komen. Ecologie en duurzaamheid zit voor mij vanzelfsprekend in de plantenkeuze (planten die zich goed voelen in je tuin), in de keuze voor duurzame materialen en natuurlijk ook in het niet-gebruik van pesticiden en herbiciden bij de aanleg en onderhoud. Maar ecologie zit voor mij ook in de natuurlijkheid van de ontwerpen die ik maak. De zachtheid van organische vormen en het laten aansluiten van je tuin bij het omliggende landschap, zodat het één groot geheel wordt. Zo wordt je tuin een ecologische meerwaarde in de eerste plaats voor jezelf maar ook voor alle levende wezens die er hun thuis maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *