Tips voor basisplan van de tuin uit te tekenen
Tips voor basisplan van de tuin uit te tekenen
Soms heb je al een plan van je huis van de architect (bouw of verbouwing) waarop je je kan baseren. Als je geluk hebt, werd de tuin daar ook mee opgemeten. Het kadasterplan dat online beschikbaar is, klopt vaak maar gedeeltelijk en is niet zo nauwkeurig.
Dit plan dien je op schaal te tekenen. Schaal 1/100 heeft de voorkeur. Schaal 1/100 betekent dat 1 meter in werkelijkheid op het plan 1 cm lang wordt getekend.
Neem een blad van een A3-formaat, dat werkt het handigst. Tenzij de tuin heel groot is, dan neem je twee A3 bladen naast elkaar, maar de meeste tuinen zijn niet groter dan 42 m x 29,7 m. Dus een A3 is wel voor de meeste tuinen een goed formaat. Zet de afmetingen van de grote afstanden er ook op.
Wat duid je aan op het plan?
Alle structuren die blijvend zijn en moeten behouden worden:
- De tuingrenzen
- De woning of het gebouw: enkel de buitenranden maar ook de plaats van deuren, vensters, schuiframen.
- Muurtjes (graag ook de hoogte als lage muurtjes)
- De huidige verhardingen waarvan je zeker bent dat ze moeten blijven in het ontwerp
- Putdeksels en ook bijvoorbeeld de plek waar de mazout moet geleverd kunnen worden, … en alles waar je rekening mee moet houden in het ontwerp
- Waterafvoer: regenpijp of roosters voor waterafvoer
- Alle vaste elementen die niet van plaats kunnen veranderen, bijvoorbeeld bomen en struiken die zeker behouden moeten worden. Ook tuinberging, schuurtje, garage, e.d.
- Neem ook de afmetingen van alle mobiele elementen (bank, huisje, verplaatsbaar speeltoestel) die je graag wil behouden en meenemen in het nieuwe ontwerp.
Succes en vooral: veel plezier!